NLpop in voortbestaan bedreigd door Buma Stemra

Zo, dat is even een lekker schreeuwende kop boven dit bericht! Waarschijnlijk wordt de soep niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend, maar het is wel een cruciaal moment. Auteursrechtenorganisatie Buma Stemra wil namelijk websites gaan belasten voor het gebruik van muziek. Wie dagelijks een filmpje met muziek van YouTube embedt, moet op jaarbasis 7.908 euro betalen aan Buma Stemra, zo rekent 3VOOR12 voor. Fair Play (pdf) noemen ze dat. Als dit vanaf 1 januari 2010 werkelijkheid wordt – zoals Buma Stemra het beoogt – betekent het dat deze blog op zwart gaat.

Want nee, ik verdien jaarlijks geen 8.000 euro aan het bijhouden van NLpop.blog.nl. Zelf vind ik de blog met maandelijks rond de 100 duizend bezoekers succesvol te noemen, maar ik moet het verder hebben van de advertentie-inkomsten op deze blog. Die zijn niet dusdanig dat ik jaarlijks wel even 8.000 euro kan overmaken aan Buma Stemra.

Voor degenen die er helemaal geen kaas van hebben gegeten: Buma Stemra is een auteursrechtenorganisatie die onder andere voor muzikanten geld int. Bij alle radiostations, bij kroegen die muziek draaien, bij film- en tv-producenten die muziek in hun beelden gebruiken en bij artiesten die andermans nummers gebruiken in een nieuwe compositie. Telkens als je dus ergens een liedje hoort, gaat er een cent (of minder) naar Buma Stemra. Die organisatie verdeelt het dan weer onder zijn aangesloten leden – muzikanten.

Laat er geen misverstand over bestaan: ik vind het prima dat muzikanten geld krijgen als hun muziek wordt gebruikt. Ze moeten ten slotte ergens van leven en dat mag best deels van auteursrechten. Het bedrag dat Buma Stemra deze (en talloze andere blogs/sites) wil hebben is echt buitenproportioneel. 3VOOR12 noemt het ‘draconisch’. 3VOOR12 maakte de volgende rekensom:

Een simpele rekensom: stel, je hebt een muziekblog, waarop je elke dag een videoclip publiceert, afkomstig van YouTube. Binnen de definitie van Buma/Stemra wordt dat beschouwd als illustratie, en dat valt binnen het segment Achtergrondmuziek. 365 clips per jaar, gedeeld door 30, maal 650 is 7908 euro.

Lees ook even mee wat de woordvoerder van Buma/Stemra heeft gezegd tegen 3VOOR12:

Klopt die rekensom? “Ja, die klopt”, zegt Matthijs Bobeldijk, business development manager van Buma/Stemra. “In elk geval op het moment dat iemand muziek embeddet op zijn eigen site. Op het moment dat je een blog bijhoudt binnen een community, bijvoorbeeld Hyves of Blogger, is die community betalingsplichtig. Buma is op dit moment in gesprek met verschillende van die partijen. Maar het voorbeeld dat je noemt komt me nogal theoretisch over. Hoe vaak komt dat nu voor?”

NLpop doorzetten zonder muziek? Daar zie ik weinig in. Dit is een muziekblog, dan wil je dingen laten horen. Het is niet zo dat ik hier een digitaal radiokanaal run, ik laat alleen wat filmpjes via YouTube zien. Bovendien heb ik geen zin en geen tijd om de bijna 4.000 berichten door te lopen om te kijken of ik een YouTube-filmpje moet verwijderen.

Het is niet verwonderlijk dat de online muziekjournalisten in opspraak zijn gekomen. Niemand van ons zit er op te wachten om jaarlijks duizenden euro’s toe te leggen op iets wat je vooral uit hobbyïsme doet. Los daarvan: NLpop zou je ook kunnen zien als één grote promotiemachine voor de muziekindustrie, een plek waar je nieuwe muziek/artiesten leert kennen en waar je – indien het bevalt – cd’s van koopt of betaalt voor een concertkaartje.

Niet alleen de bloggers en online journalisten zijn verbaasd, ook de leden van Buma Stemra (muzikanten dus) vinden de heffing absurd. Op Twitter las ik al van leden die hun lidmaatschap op willen zeggen uit protest of dat ze Buma Stemra voor gek verklaren.

Hoe dan ook; er is een online petitie gestart. Onderteken deze alsjeblieft, lieve bezoekers! Niet alleen voor NLpop, maar voor al mijn online collega’s en lotgenoten. En ook voor jezelf. Want als Buma Stemra ‘zijn zin’ krijgt, gok ik dat NLpop niet de enige is die de handdoek in de ring gooit…

facebook share facebook share

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “NLpop in voortbestaan bedreigd door Buma Stemra

  1. Moniek

    En als je een link naar het youtubefilmpje neerzet? Dan kan het toch gewoon??

      /   Reply  / 
  2. Mik

    Bedankt voor het pluggen van de petitie, ik ben echt blij dat bloggend Nederland zo enthousiast reageert, want muziekblogs zijn toch wel een van de leukste dingen van het web. Succes de komende tijd, ik hoop echt dat dit blog en de vele anderen gewoon lekker door kunnen blijven gaan!

      /   Reply  / 
  3. Joris Rietbroek

    Je zou een licentie voor een radiostation aan kunnen vragen, zouden ze dat pikken? Kost slechts 312 euro op jaarbasis. Mag je blijkbaar laten horen wat je wilt.

      /   Reply  / 
  4. Erik

    Fraai is dat. Dan kan ik er dus ook wel mee ophouden.
    .
    Theoretische vraag: houden platenmaatschappijen dan ook op met het voortdurend verwijderen van YouTube-filmpjes? Voor 8000 euro per jaar mag je toch op z’n minst verwachten dat de videoclips blijven werken.

      /   Reply  / 
  5. Nick

    Ik vind het echt grote onzin dat je moet betalen voor het embedden van YouTube filmpjes. Moet ik ook betalen als ik op mijn eigen website/blog een YouTube filmpje embed van mezelf? Waar ligt de grens dan?

      /   Reply  / 
  6. Barco Morsato

    zo hoort het! show me the money! :) eindelijk actie van die suffe Buma bejaarden.

      /   Reply  / 
  7. Ted Jansen

    Hyperlink mag nog wel maar dat zal ook snel worden aangepast (natuurlijk)

      /   Reply  / 
  8. Robin

    Laten ze dat illegaal downloaden maar aanpakken niet een website als dit!!!!!!!!!

      /   Reply  / 
  9. Robin

    petitie doet het niet :S

      /   Reply  / 
  10. Teddy

    Houd je er rekening mee dat SENA dan ook nog om je geld kan komen vragen? Kijk maar op http://www.sena.nl voor meer informatie.

      /   Reply  / 
  11. sietse vliegen

    Muzikanten en hun lakeien(buma) zouden de entertaimentindustrie moeten aanspreken, die lui Sony etc brengen zelf de dragers etc op de markt waarmee ik kan kopieren enz enz, waar dus de industrie goed geld mee maakt en vervolgens gaan ze alles verbieden of ze hangen er een stevig prijskaartje aan.

      /   Reply  / 
  12. Jos

    3198 petities al!

      /   Reply  / 
  13. Robin

    Goh, het grote graaien gaat blijkbaar weer beginnen. Ik heb de petitie getekend en ik hoop dat de petitie helpt, want zo gaan er talloze leuke websites op zwart, aangezien het gros van de webmasters het niet op kunnen brengen.

    Het wordt tijd dat ze daar bij Buma eens wakker worden. En het grootste gedeelte van het geld verdwijnt in de zakken van de CEO’s die al veel te veel geld hebben.

      /   Reply  / 
  14. kees

    jullie kunnen mooi lullen allemaal
    ze lokken kijkers naar hun site met clipjes
    maar vangen geld door die reclame
    hadden ze geen muziek ,..keek er geen hond
    en de makers van de muziek en de clips krijgen
    niets
    buma stemra heeft gelijk
    iedereen wil muziek ,maar ze zijn te beroerd om er voor te betalen

      /   Reply  / 
  15. Pingback: Meer acties tegen YouTube-tax Buma Stemra; DOE MEE!! | Nlpop

  16. Michel

    Als ze dit erdoor krijgen vreet ik mijn bezem op.
    En dan masaal boycotten die shit. Gewoon een paar maanden niets meer kopen of zo, waar buma aan verdient dan gaan ze wel op de knieen.
    Voor 130 euro wil ik in ieder geval geen muziek of video’s op mijn hyves.

      /   Reply  / 
  17. Pingback: YouTube-tax Buma Stemra; de strijd nog niet voorbij | Nlpop

  18. Pingback: Buma/Stemra regelt YouTube-tax met Google | Nlpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>